top of page
Ökoturizmus (2).png

KÜLDETÉSÜNK

Tényleg csak minimum három éjszakára lehet foglalni? Igen. És miért? Mert Mártély és benne a Soma Ház még több napra való élményt is tartogat. Nyugodtan tölthettek nálunk egy egész hetet is! A fenntartható utazás ugyanis ott kezdődik, hogy nem egy pizzáért ugrunk ki Nápolyba egy délután erejéig, hanem maradunk itthon, a határainkon belül, amivel nemcsak az ország gazdaságát és minket, magyar vállalkozókat támogattok, hanem a bolygónkkal is jót tesztek (tudjátok, amit kölcsön kaptunk az unokáinktól). Ha már kiválasztottátok a szerencsés úticélt, akkor töltsetek ott minél több vendégéjszakát, mert minél tovább maradtok, az utazásotoknak annál kisebb lesz a karbonlábnyoma és Ti is kipihenve és feltöltődve tértek haza. Emellett szeretnénk ösztönözni Benneteket az ökobarát utazásra és támogatni ezt az itthon még nem oly' széles körben elterjedt szemléletet.

Ha tehetitek, érkezzetek tömegközlekedéssel, de legalábbis ne hatan hat autóval. És itt, fedezzétek fel mindazt, amit Mártély kínál. Sétáljatok, biciklizzetek nagyokat, próbáljátok ki a helyi kisboltokat, éttermeket, sőt, még piacunk is van, ahol szombat reggelenként helyi kistermelőktől van lehetőség vásárolni. 

A tudatosság néha annyira egyszerű kis lépésekkel kezdődik, hogy bele sem gondolunk, mekkora hatást vagyunk képesek elérni, ha odafigyelünk.

De ez még nem minden... Szerettünk volna egy olyan szálláshelyet létrehozni, amely nem csak és kizárólag a vendégek kényelmének és élménydús tartózkodásának biztosítására helyezi a hangsúlyt, hanem arra is, hogy a fenntartható életmódra felhívja a figyelmet. Sokunk számára már magától értetődő, hogy a szemetet szelektíven gyűjtjük, a műanyagot, papírt szelektáljuk, a szerves hulladékot pedig komposztáljuk. Sokan pedig még csak most ismerkednek ezzel az életformával. Mi mindenesetre hiszünk abban, hogy egy kis lépés az embernek, hatalmas lépés az emberiségnek, ezért igyekszünk a kommunális kukába a lehető legkevesebb szemetet termelni és reménykedve bízunk abban, hogy ugyanezt megteszik azok is, akik úgy döntenek, hogy a Soma Házat tisztelik meg látogatásukkal.  

Hogyan is néz ki mindez?

Szelektíven gyűjtjük a papírt, kartont, a műanyagot (az alján található szám megsúgja, hogy melyek az újrahasznosíthatóak: 1, 2 és 5), a pet palackot, az aluminum és tetra pack dobozokat, a konzerv dobozokat.

A komposztra dobhatjuk a szerves hulladékokat, vagyis: gyümölcs, zöldség, krumpli, tojáshéj (összetörve), kávézacc, tealevél, elhervadt, vágott virág, elszáradt cserepes növények. Amit nem szabad a komposztra dobni: főtt ételmaradékot - főként húst és halat, mártásokat és levesmaradékokat -, kenyeret és csontokat, mert ezek gyakran tartalmaznak adalékokat, illetve fertőzésveszélyesek. 

Miért is fontos a komposztálás? Azért, hogy a maradékból, hulladékból ne szemétdombalkatrész legyen, hanem a megfelelő -természetes- eljárásnak köszönhetően tápanyagban gazdag új föld születhessen. 

Hiszen "a Földet nem nagyszüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön."

bottom of page