A HÁZRÓL

Amit tudni érdemes

A házak történeteket öriznek. Történeteket felépülésröl, verejtékes munkáról, beköltözésekröl, boldogságról, örömröl, gyermekáldásról, nehézségekröl, kiköltözésekröl, gyászról, szomorúságról, háborúkról, megpróbáltatásokról mesélnek. Vagyis mesélnének, ha tudnának. Nem maradt nekünk más, minthogy a fantáziánkra és arra a kevés megmaradt írásos és képes emlékre hagyatkozzunk, ami ránk maradt. A ház bejárása és történetének teljes megismerése az utca elején veszi kezdetét. Álljunk a Kossuth és Rákóczi utca keresztezödésébe, és képzeljük el, ahogy az idöben 120 évet, egészen a századfordulóig repülünk vissza. Eltekintünk jobbra, a Kossuth utca végén láthatjuk a pár éve, 1894-ben megépült Vasútállomást, melyet késöbb a vidéki vasútállomások gyöngyszemének tartanak majd és ahova napjában többször gözösök szállítják a vendégeket. Tekintetünket fordítsuk vissza a Rákóczi utca felé, ahol egy tizenpár munkásból álló brigád már el is kezdte felhúzni az elsö halászházakat. A házikók vert vályogból épülnek, mindegyik egyen terv alapján. Száraz bejáróra lépünk be, ahonnan a konyhába befordulunk, majd onnan a második, utcai szobába, melyet hálószobaként használtak a lakók. Ezek a kétszobás házikók nyújtottak otthont sok halász és kubikos családnak, akiknek a megélhetését a Tisza illetve annak szabályozása biztosította. Sétáljon végig az utcán és vegye szemügyre azokat a házakat, amelyek formájukban és kinézetükben is megörizték az eredeti arcukat és amelyek ma már helyi védelem alatt állnak. A Soma Ház felújítása alatt végig igyekeztünk az építkezési hagyományokat figyelembe venni, azonban néhány ponton praktikussági okokból kénytelenek voltunk attól eltérni. Bízunk abban, hogy e kis tisza-parti gyöngyszem, Mártély és benne a Soma Ház Önöket is elvarázsolja majd. Nálunk az egyszerüség áll a középpontban: Attól a pillanattól kezdve, hogy belép az ajtón, megérzi a Ház különleges vendégszeretetét. A megörzött födém, a régi bútorok, a hagyományos, mégis praktikus kialakítás mind-mind a történet részét képezi. Legyen részese, írja tovább Ön is! Gyarapítsa boldog, emlékezetes élményekkel és élje át mindazt, amit ez a környezet adhat.

IMG_20210509_162425.jpg
 

A MI KÖZÖS TÖRTÉNETÜNK

Tavaly év elején kezdödött. Vagyis már korábban, mert a testvérem a családjával ebben az utcában él, így sokszor mentem el a Ház mellett és álmodoztam, hogy milyen is lehetne... Aztán tavaly januárban lehetöségem adódott megvenni és... kezdetét vette a munka.

20200129_080955.jpg
 
IMG_20210509_162944.jpg

MOST PEDIG

Köszönhetöen sok-sok embernek, aki szívét-lelkét, szorgos kezeinek munkáját, hozzáértését beleadta, létrejött ez a kisebb csoda. Értéket mentettünk.